Preview Mode Links will not work in preview mode

Dec 29, 2018

Mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen, och mindre socker i fritids och skolkafeterior. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras Livsmedelsverkets uppdaterade råd som lyfter skolmatens betydelse för hälsa och lärande.

Räcker det verkligen med råd och rekommendationer eller behövs kanske en...


Dec 22, 2018

Många unnar sig godsaker, inte bara en dag i veckan utan flera. Fredagsmys, lördagsgodis, söndagsfika – you name it.

Kanske har du någon gång ätit dig liiite för mätt och önskat att du inte tagit de sista bitarna ur godispåsen? Ändå gör vi det – varför?

Den här veckan diskuterar Tyngre Dietistpodden...


Dec 15, 2018

Proteiner beskrivs ofta som kroppens byggstenar och består av så kallade aminosyror. Protein finns i all mat du äter i varierande mängd och av olika kvalitet. Behovet av protein varierar mellan olika individer.

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras just protein, proteinkvalitet, proteinbehov,...


Dec 8, 2018

Maten vi äter påverkar miljön, kanske mer än vad du tror. Ungefär en fjärdedel av hushållens påverkan på klimatet kommer från just maten. Men vilken mat är egentligen miljövänlig? Hur skiljer sig de olika miljömärkningarna åt? Och vad kan man som konsument göra för att gynna miljön genom sin...


Dec 1, 2018

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en vanlig funktionell tarmsjukdom som kännetecknas av smärta eller obehag i magen och störda avföringsvanor. Symtomen är ofta påtagligt besvärande och begränsar patienters vardag och livskvalitet.

Nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad träningsvolym kan...